Kinderboekenweek en jong en oud: prentenboeken voor de onderbouw van het PO

Blog 3_Jong en oud

En toen?

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar En toen? Het CPNB schrijft: “Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!” 'Jong en oud' kun je in de onderbouw van het PO goed handen en voeten geven via het thema 'familie'.

Hier vind je een boekenlijst. Wat je dan met die boeken kunt doen, vind je in mijn andere blog over jong en oud.

 

Boekenlijst

Deze boeken kun je gebruiken als onderdeel van een les of een project over jong en oud - generaties. Alle boeken hieronder passen op een school die werk wil maken van inclusiviteit.

Ouders en kinderen:

  • My Mum en My Dad – Anthony Browne Deze boeken presenteren de ouder van een kind als superheld; het kind ziet de dagelijkse activiteiten van de ouder als heldendaden. Grappige tekeningen. Ook heel geschikt om te gebruiken als je Moederdag en Vaderdag viert.

 

  • Mommy, Mama, and Me en Daddy, Papa, and Me – Lesléa Newman en Carol Thompson Geschikt voor kleuters. Over een kind dat opgroeit in een liefdevol gezin met twee ouders van hetzelfde geslacht. Eenvoudige zinnen op rijm over alledaagse situaties zoals Mommy gently combs my hair. Mama rocks me in her chair.

 

  • Mixed Me – Taye Diggs en Shane W. Evans Over een energiek kind dat opgroeit bij ouders van verschillende huidskleur. Over hun kind zeggen ze We mixed you perfectly, and got you just right. Overweldigende tekeningen.

 

Broers en zussen:

  • My brother Charlie van Holly Robinson Peete en Ryan Elizabeth Peetes; en Shane W. Evans Geschikt voor groep 3-6. Dit boek is geschreven door een gezin waarin een kind op het autismespectrum zit. Het laat zien wat goed gaat en soms lastig gaat in zo’n gezin.

 

Allerlei soorten gezinnen en families:

  • The Great Big Book of Families – Mary Hoffman en Ros Asquith Dit boek gaat over verschillende thema’s zoals huizen, school, werk en hoe die eruit zien in verschillende families.

 

Een deel van deze boeken kun je bestellen bij Practicum Educatief > Engels > Paulien Lammers met korting als je een lespakket hierover bestelt bij Paulien Lammers.

Op zoek naar lesmateriaal, trainingen of voorbeeldlessen over 'Jong en oud'?

Ga naar de webshop of bekijk mijn trainingen. Ik kan ook een voorbeeldles verzorgen waarbij ik het boek SpelenderWijs voorlees aan jouw kinderen.