Kinderboekenweek en ridders: boeken in het Engels en Nederlands

En toen?
Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar En toen? Het CPNB schrijft: “Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!”
Bijvoorbeeld over ridders en kastelen, en een enkele draak - spannende verhalen om voor te lezen aan de kinderen. In het Engels en Nederlands.
Tips over hoe je om kunt gaan met de boeken vind je in mijn volgende blog over ridders.
Boekenlijst
1 EN / Fictie: The Knight Who Said “No” – Lucy Rowland & Kate Hindley (Nosy crow)
Prentenboek over een jonge ridder die altijd behulpzaam is. Altijd zegt hij ja, totdat hij op een dag een ander woord in zich op voelt komen. Als een draak zijn vriendschap zoekt, zegt hij dan ja … of nee?
Het boek is misschien lastig te begrijpen voor niet-Engelstalige kinderen. Het is namelijk op rijm en in de verleden geschreven, en heeft een gevarieerd woordgebruik. Toch raad ik je aan dit te behandelen in de klas. De tekeningen zijn grappig en ondersteunen het leerproces. Het verhaal heeft een aantal mooie twisten, waarbij je de strategie voorspellen kunt oefenen. En het leent zich goed voor het bespreken van gevoelens. Kijk bij de tips over het voorlezen om dit boek goed aan te pakken in de klas.
In mijn webshop vind je over dit boek een lespakket.
2 NL / Fictie: Held op sokken - Bette Westera & Thé Tjong Khing (Gottmer)
Net zoals het Engelse boek The Knight Who Said “No” is dit boek op rijm gesteld. Net zoals in dat boek gaat het over ridders en draken, maar met de draak loopt het hier minder goed af. Met de ridder zonder baard wel. De voorkeur van de prinses gaat uit naar de ridder die letterlijk gehakt maakt van de draak.
Hier vind je de video waarin de schrijfster zelf het voorleest.
In mjjn vorige blog over Egypte kwam er ook al een boek van Thé Tjong Khing voorbij (over Vos en Haas): zijn tekeningen zijn prachtig!
3 EN / Fictie: In the Castle – Anna Milbourne & Benji Davies (Usborne)
Verhaal over het leven van ridder Harry van schildknaap tot succesvolle ridder. Het verhaal behandelt op eenvoudig wijze wat een ridder nodig heeft – a horse, a sword, a shield – en wat hij moet kunnen – ride and fight. Het staat in de verleden tijd: Harry learned to ride and fight. Later, he got his own horse.
Zeer geschikt voor kinderen die net leren lezen maar ook geschikt om voor te lezen. De tekeningen ondersteunen het leesproces. Achterin het boek staan puzzeltjes.
In mijn webshop vind je over dit boek een lespakket.
4 NL / Non-fictie: Kasteel in zicht - Ida Schuurman & Ida Goede (Fonteine Uitgevers B.V.)
Dit informatieboek is een lust voor het oog. Illustrator Ida Goede heeft de sfeer van de middeleeuwen goed weten te vangen. Het gaat in op de achtergrond van kastelen en de middeleeuwen.
Je kunt dit boek dan ook goed gebruiken als voorbereiding op het boek van Usborne met de flapjes: Look Inside the Castle. Daarin zitten ook heel veel mooie details.
5 EN / Non-fictie: Look Inside a Castle (Usborne)
Informatieboek met veel plaatjes en flapjes om nog meer informatie te ontdekken. De tekst is geschikt voor groep 7-8. Mooi voor the English corner of om één pagina in een les te behandelen. Hier vind je enkele voorbeeldbladzijdes.
Een deel van deze boeken kun je bestellen bij Practicum Educatief > Engels. Je krijgt korting op alle producten als je een lespakket besteld in mijn webshop.
Op zoek naar lesmateriaal over ridders?
Ga naar de webshop of bekijk mijn trainingen. Je kunt mij ook een voorbeeldles laten geven over ridders, kastelen en draken.