Kinderboekenweek en het Oude Egypte: tips over de mix van Nederlandse en Engelse boeken

Blog website 8_KBW 2020_Oude Egypte

En toen?

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar En toen? Het CPNB schrijft: “Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!”

Nederlandse en Engelse titels over het Oude Egypte vind je in mijn vorige blog. 

Hier tips over wat je met de combinatie van boeken kunt doen.

 

Tips

TipVoorkennis activeren

Een Nederlands boek kan de kinderen informatie geven over een bepaald onderwerp. Die voorkennis kun jij dan activeren bij het lezen van een Engels boek.

 

Denk maar eens aan een boek als Vos en Haas: Het Land van de Nijl. De leerlingen maken daardoor kennis met bijvoorbeeld een piramide, een tempel, een mummie en een farao. De stap naar een boek als We’re sailing down the Nile (Laurie Krebs en Anne Wilson) is dan minder groot.

 

Tip 2      Nederlandstalige en Engelstalige versie side by side

Oudere kinderen kun je de Nederlandstalige versie van een boek laten lezen. Daarna laat je ze in tweetallen een paar bladzijdes uit de Engelstalige editie lezen, met de Nederlandstalige editie ernaast.

 

Bijvoorbeeld Asterix en / and Cleopatra (Rene Goscinny en Albert Uderzo). Soms zijn er verschillende grappen in het Nederlands en Engels. Tweemaal feest.

 

Tip 3      Symbolen: letters en hiërogliefen

Kinderen in groep 3 leren lezen: al die symbolen zijn letters. De A van Appel, de B van Beer en de C van Citroen. Of in het Oude Egypte: de A van Antilope, de I van Ibis, de N van Nijl.

 

Al die letters vormen woorden, al die woorden zinnen, al die zinnen verhalen. Na veel gepuzzel krijgen die symbolen betekenis. In het Nederlands én het Engels.

 

Archeologen doen bij hiërogliefen hetzelfde: symbolen bekijken, puzzelen, zoeken naar betekenis. Superleuk om ook met jongere kinderen iets met hiërogliefen te doen in de Nederlandse of Engelse les.

Blog website 8_KBW 2020_Oude Egypte_Lesmateriaal

Deze tips vind je uitgewerkt in mijn lesmateriaal en workshops.

Op zoek naar lesmateriaal over het Oude Egypte?

Ga naar de webshop of bekijk mijn trainingen. Je kunt mij ook voorbeeldlessen hierover laten verzorgen.