Kinderboekenweek en de Prehistorie: boeken voor jonge lezers

Blog 5_Books about prehistory

En toen?

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar En toen? Het CPNB schrijft: “Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!”

Wist je dat verschillende volkeren zoals die in Nederland en de rest van Europa eenzelfde ontwikkeling hebben doorgemaakt? Van de Steentijd, Bronstijd en IJzertijd naar de tijd van geschiedenis schrijven. Zo kun je een internationale dimensie geven aan de Kinderboekenweek.

Boekenlijst

  • Stone Age Boy van Satoshi Kitamura (Candlewick Press) – Verhalend boek waarbij de kinderen erg veel feiten leren over de Steentijd. Een moderne jongen ‘valt’ in de Steentijd – zoals Alice in Wonderland - en draait een tijdje mee in een gezin uit de Steentijd. Verhelderende tekeningen met veel details. Mooie twist op het einde van het verhaal.

 

  • The Stone Age van Jerome Martin (Usborne); The Iron Age van Emily Bone (Usborne); The Celts van Leonie Pratt (Usborne) Deze 3 informatieboeken komen uit de Usborne Beginners Series. Er zijn korte en lange zinnen. Bij bijna iedere zin staat een plaatje dat de leerlingen echt helpt. Ook heeft het boek een glossary.

 

  • Prehistoric Britain van Alex Frith & Rachel Firth (Usborne) Dit boek is onderdeel van de serie History of Britain. Van de uitgever Usborne, net zoals de vorige drie boeken.

 

  • Stone Age to Iron Age van Izzi Howell (Wayland/Fact cat) Kleurrijk informatieboekje met veel korte blokjes tekst en plaatjes. Iedere spread behandelt één thema, zoals kleding en voedsel, in drie periodes. De zinnen zijn vrij lang (vaak 10-20 woorden). Er wordt vaktaal gebruikt zoals ‘prehistory’, ‘an archaeologist’, ‘a hunter-gatherer’. Er zit een quiz en een glossary

 

  • The Genius of the Stone, Bronze and Iron Ages van Izzi Howell (Franklin Watts). Dit informatieboekje benadrukt hoeveel slimme ideeën en uitvindingen er in de prehistorie waren. Net zoals het boek Stone Age to Iron Age heeft het veel plaatjes en behandelt iedere spread één thema. Dit boekje heeft echter meer tekst. De zinnen zijn vrij lang en ingewikkelder. Geschikt voor taalvaardige kinderen. Er zit een timeline en een glossary

 

  • The Stone Age van Juliet Kerrigan & Laura Sua (Big Cat). Dit informatieboekje bevat veel tekeningen, die hier en daar gelabeld zijn met kernwoorden. De zinnen zijn vrij lang.

 

  • The Stone Age van Marcia Williams (Walker Books) Geschiedenis als strip. Voor taalvaardige leerlingen

 

  • Look inside the Stone Age van Abigail Wheatley (Usborne) Prachtige tekeningen met flapjes om allerlei dingen over de Steentijd te ontdekken

 

Tip

The Stone Age, The Iron Age en The Celts van Usborne kun je los of als onderdeel van een prachtige box met 10 boeken bestellen genaamd Usborne Beginners History. Met deze box kun je allerlei geschiedenisperiodes behandelen!

 

Een deel van deze boeken kun je bestellen bij Practicum Educatief > Engels > Paulien Lammers.

Je krijgt 10% korting op alle producten als je een pakket koopt in  mijn webshop.

 

Kijk voor wat je met deze boeken kunt doen bij mijn andere blog over de prehistorie.

Op zoek naar lesmateriaal over de prehistorie?

Ga naar de webshop of bekijk mijn trainingen. Je kunt mij ook voorbeeldlessen laten verzorgen over dit thema.