Frans voor op de basisschool

Coaching

Willen je leerkrachten weten hoe goed ze het doen? Willen ze concrete adviezen om hun didactisch handelen in de klas te verbeteren? Kies dan voor lesobservaties. We kijken wat het volgende stapje is wat jouw leerkrachten kunnen zetten.

Lesobservaties

Wat en voor wie?

Lesobservaties zijn geschikt voor scholen die een nulmeting willen doen, de vinger aan de pols willen houden tijdens het traject of willen weten wat het team opgestoken heeft van de adviezen en trainingen. Door de lesobservaties ontstaat een goed beeld van de vaardigheden van de individuele leerkracht.

Op verzoek van de school kan er ook een algemene analyse gemaakt worden na het observeren van het team.

 

Hoe gaat zo’n lesobservatie in zijn werk?

We maken een afspraak om een leerkracht 20-30 (onderbouw) of 30-45 minuten (bovenbouw) te observeren. Daarvoor gebruik ik een observatieformulier dat ik van tevoren deel zodat je weet waar je aan toe bent. Ik voer de observatie uit en maak tijdens de les uitgebreid aantekeningen. Daarbij beschrijf ik wat er gebeurt, benoem wat goed gaat en geef tips over wat beter kan. Daarbij kijk ik altijd naar de volgende stapjes die de leerkracht kan zetten.

Na de lesobservatie bespreken we de les gedurende 15 minuten.

 

Wat krijg je bij iedere lesobservatie?

  • een uitgebreid individueel verslag met een beschrijving van de les, de dingen die goed gingen en beter kunnen.
  • een nagesprek met de individuele leerkracht van 15 minuten. Het is mogelijk om alle leerkrachten per bouw tegelijk na te bespreken.
  • indien nodig of wenselijk, extra lesmateriaal dat aansluit bij het thema waarmee de leerkracht bezig is

Reviews

De Klim-op Hoogerheide logo

"Wat fijn om zo’n uitgebreide mail van jou te ontvangen! Ben direct begonnen om mild voor mezelf te zijn.

Liedjes zingen is een schot in de roos. Ik onthoud alles als er maar een melodie onder staat! Daar ga ik mee aan de slag.

En ik heb een schrift aangelegd waarin ik woorden en zinnen ga opschrijven. Werkt het ook als ik het schrift onder mijn kussen leg? 🙂

Mijn mind is gereset en ik ga ervoor. Hartelijk dank voor deze geweldige tips."

Leerkracht van KBS De Klim-op in Hoogerheide

Willibrord_Loes van Hees

"Graag wil ik je bedanken voor de uitgebreide en gedetailleerde lesobservatie. Ik kan weer verder met je tips. Daarnaast ben ik onder de indruk van je stimulerende manier van begeleiden en lesgeven."

Loes van Hees, groepsleerkracht bovenbouw op RKBS Willibrord te Bergschenhoek

Wil jij ook individuele coaching?

Wil je samen aan de slag om het volgende stapje te zetten in jouw professionele ontwikkeling? Neem contact op voor een lesobservatie. Veilig, positief en respectvol.