Kinderboekenweek en de Watersnoodramp: boeken over overstromingen voor het PO
En toen?
Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar En toen? Het CPNB schrijft: “Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!” De Watersnoodramp van 1953 is een goed thema in de bovenbouw van het PO.
Hier vind je een boekenlijst. Tips over wat je met de boeken kunt doen vind je in mijn andere blog over de Watersnoodramp.
Wist je dat er toen in Nederland, België en Groot-Brittannië slachtoffers zijn gevallen en veel is beschadigd? In die landen heeft de ramp geleid tot allerlei maatregelen. Als je dit onderwerp behandeld, kun je je lessen een internationale dimensie geven.
Boekenlijst
Er zijn diverse boeken voor de bovenbouw over overstromingen in het algemeen. Deze kun je gebruiken voor een losse les of een project.
- Flood! – Roderick Hunt (Oxford Reading Tree: Level 8: More Stories) – verhalend boekje waarin het ontstaan van een overstroming, de gevolgen en oplossingen aan bod komen. Er is een verteller en veel dialoog: It had been raining for days. "All this water," said Biff. "I wish it would stop." Het is voor kinderen met wat meer leeservaring.
- Sam's Flood Plan - Simon Cheshire and Javier Jouquin (Oxford, Project X, Origins)) Verhalend boekje over een overstroming met tips die zo uit een informatieboekje kunnen komen! De tekeningen ondersteunen de simpele tekst. Ook met dialogen.
- What are floods? – Mari Schuh (Little Pebble – Capstone) – heel simpel informatieboekje. Iedere spread heeft een foto, een vraag en een antwoord, zoals What is a flood? The water rises. It does not stop. It is a flood! Het heeft een glossary (woordenlijst) en je kunt online makkelijk naar meer info zoeken.
- What is a flood? – Robin Johnson (Crabtree publishing) - informatieboekje Iedere spread gaat over een thema, heeft veel foto's en wat meer tekst. Er staan allerlei vragen ter verdieping in, een instructie om een model te maken, links en een glossary.
- Surviving floods – Marne Ventura (AV2 books) – moeilijker informatieboekje met vrij veel tekst. Achterin zit een quiz en een glossary. Een exemplaar van het boek geeft toegang tot ‘enhanced content’, zodat je het boekje op het digibord kunt laten zien en deels laten voorlezen, extra links, opdrachten, enzovoort
- Surviving floods - Elizabeth Raum (Heinemann-Raintree) – informatieboekje waarin kinderen die een overstroming hebben meegemaakt aan bod komen.
Al deze boeken kun je bestellen bij Practicum Educatief > Engels > Paulien Lammers. Als je in mijn webshop één van de lespakketten bestelt, krijg je een kortingscode voor 10% korting op alle producten van Practicum Educatief.
Op zoek naar lesmateriaal over de Watersnoodramp van 1953?
Ga naar de webshop of bekijk mijn trainingen. Je kunt mij ook een voorbeeldles laten verzorgen over de Watersnoodramp.